Oruç tutmak kalp sağlığını destekliyor

Kalp Hastaları ve Oruç Tutma

Prof. Dr. Merih Kutlu, kalp hastalarının oruç tutup tutmayacakları konusunda karar verirken bireysel faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Kutlu, hastaların tanı, kullandıkları ilaçlar ve açlık süresi gibi durumları göz önünde bulundurarak oruç tutmalarına karar vermeleri gerektiğine dikkat çekti.

Kalp hastalarının oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Kutlu, beslenmelerine dikkat etmeleri, ilaçlarını özenle kullanmaları ve oruca başlamadan önce hekim onayı almalarının önemine değindi.

Orucun kalp sağlığına birçok faydası olduğunu belirten Prof. Dr. Kutlu, yapılan çalışmalarda oruç tutmanın kötü kolesterolü düşürdüğü, iyi kolesterolü yükselttiği ve inflamasyonu düzelttiği gözlemlendiğini aktardı. Ayrıca orucun psikolojik açıdan da olumlu etkileri olduğunu dile getirdi.

Kalp yetmezliği olan, kalp krizi geçirmiş ya da ameliyat geçirmiş hastalara oruç tutmanın sakıncalı olabileceğini belirten Kutlu, ciddi ritim bozukluğu yaşayan ya da tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalara da oruç tutmamalarını tavsiye etti.

İlaçların düzenli kullanılmasının önemine dikkat çeken Kutlu, orucu düşünen hastaların ilaç kullanımını doktora danışarak düzenlemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yapay kapak takılmış hastaların kan sulandırıcı ilaçlar ile ilgili dikkatli olmaları gerektiğine de değindi.

İftarda fazla yemek yemenin kalp sağlığı için zararlı olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kutlu, fazla yemek yemenin kalbe yük bindirdiğini, bu nedenle iftar ve sahur arasını iyi yönetmenin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, yağlı ve kızartma gıdalardan kaçınılması gerektiğini, lifli ve protein açısından zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kutlu, oruç tutacak kalp hastalarının doktorlarına danışmalarını, düzenli beslenmelerine ve sıvı alımına dikkat etmelerini, orucu bir nefsi terbiye olarak görmelerini önerdi. Kalp hastalarının dikkatli olması gereken noktaları vurgulayan Kutlu, onların sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmeleri için önerilerde bulundu.

Related Posts

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yatakta asla yüz üstü yatmayın: İşte nedeni

Gece boyunca nasıl uyuduğunuz dinlenme kalitenizi değil, tüm vücut sağlığınızı etkileyebilir. Uzmanlara göre bazı uyku pozisyonları, omurgayı zorlarken nefes almayı da güçleştiriyor. Özellikle yüzüstü yatmak, pek çok riski beraberinde getiriyor. İşte nedeni…