TCMB şubat ayı piyasa katılımcıları anketi yayımlandı: Yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini ne oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şubat ayına yönelik piyasa katılımcılarını anketinin sonuçlarını paylaştı. Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile ekonomistlerden oluşan katılımcıların yıl sonuna ilişkin enflasyon yani cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki ankette yüzde 27,05 iken yüzde 28,30’a yükseldi. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 25,26, 24 ay sonrası beklenti ise yüzde 17,26 olarak kaydedildi. Katılımcılar, yıl sonu dolar/TL kur beklentisini 42,89 olarak belirlerken, büyüme tahminlerini yüzde 3,0 seviyesine çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 2025 yılı Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel ve finans sektöründen 69 katılımcının yanıtlarıyla oluşturuldu.

Ankette enflasyon, faiz, döviz kuru ve büyüme beklentileri toplulaştırılarak değerlendirildi. Buna göre piyasa katılımcılarının 2025 için yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 28,30 olarak gerçekleşti.

Enflasyon beklentileri arttı

Anket sonuçlarına göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,05 iken, bu ay yüzde 28,30’a yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,26, 24 ay sonrası beklenti ise yüzde 17,26 olarak kaydedildi.

Katılımcıların 12 ay sonrası enflasyon tahminlerine bakıldığında, yüzde 41,11’inin TÜFE’nin yüzde 24,00 – 26,99 aralığında gerçekleşmesini beklediği görüldü. 24 ay sonrası beklentilerde ise en yüksek oran yüzde 36,87 ile yüzde 16,00 – 18,99 aralığında şekillendi.

Döviz kuru öngörüleri

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi, bir önceki ankette 43,03 TL iken bu ankette 42,89 TL’ye düştü. 12 ay sonrası dolar/TL tahmini ise 43,81 TL’den 43,96 TL’ye yükseldi.

Büyüme beklentileri geriledi

Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi yüzde 3,1’den yüzde 3,0’a geriledi. 2026 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 3,9 seviyesinde sabit kaldı.

 

Related Posts

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.

Brent petrolün varili 68,56 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,56 dolar oldu. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler ardından yukarı yönlü ivmelendi.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.