TCMB şubat ayı piyasa katılımcıları anketi yayımlandı: Yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini ne oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, şubat ayına yönelik piyasa katılımcılarını anketinin sonuçlarını paylaştı. Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile ekonomistlerden oluşan katılımcıların yıl sonuna ilişkin enflasyon yani cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki ankette yüzde 27,05 iken yüzde 28,30’a yükseldi. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi yüzde 25,26, 24 ay sonrası beklenti ise yüzde 17,26 olarak kaydedildi. Katılımcılar, yıl sonu dolar/TL kur beklentisini 42,89 olarak belirlerken, büyüme tahminlerini yüzde 3,0 seviyesine çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) şubat ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 2025 yılı Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, reel ve finans sektöründen 69 katılımcının yanıtlarıyla oluşturuldu.

Ankette enflasyon, faiz, döviz kuru ve büyüme beklentileri toplulaştırılarak değerlendirildi. Buna göre piyasa katılımcılarının 2025 için yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 28,30 olarak gerçekleşti.

Enflasyon beklentileri arttı

Anket sonuçlarına göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 27,05 iken, bu ay yüzde 28,30’a yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,26, 24 ay sonrası beklenti ise yüzde 17,26 olarak kaydedildi.

Katılımcıların 12 ay sonrası enflasyon tahminlerine bakıldığında, yüzde 41,11’inin TÜFE’nin yüzde 24,00 – 26,99 aralığında gerçekleşmesini beklediği görüldü. 24 ay sonrası beklentilerde ise en yüksek oran yüzde 36,87 ile yüzde 16,00 – 18,99 aralığında şekillendi.

Döviz kuru öngörüleri

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL kuru beklentisi, bir önceki ankette 43,03 TL iken bu ankette 42,89 TL’ye düştü. 12 ay sonrası dolar/TL tahmini ise 43,81 TL’den 43,96 TL’ye yükseldi.

Büyüme beklentileri geriledi

Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi yüzde 3,1’den yüzde 3,0’a geriledi. 2026 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 3,9 seviyesinde sabit kaldı.

 

Related Posts

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …