Uzaktan çalışma ‘kalabalık yalnızlık’ duygusunu artırdı!

Kalabalık Yalnızlık Kavramı Üzerine Prof. Dr. Barış Erdoğan Değerlendirmesi

İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı halk oylamasında “2024 Yılının Kelimesi” seçilen “kalabalık yalnızlık” kavramını değerlendirdi.

Modern zamanı ‘insanlık tarihinde bireylerin hiç olmadıkları kadar geniş insan çevreleriyle etkileşim içinde olduğu ama aynı zamanda bir o kadar da kendilerini bu kalabalıklar içinde yalnız hissettiği bir dönem’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Barış Erdoğan, “Türk Dil Kurumumun yılın kelimesi ilan ettiği ‘Kalabalık yalnızlık’ kavramı da tam bu durumu açıklıyor. Çağdaş insan dijital ya da fiziksel anlamda kalabalıkların parçası olsa da her geçen gün daha fazla içsel bir kopukluk ve yalıtılmışlık hissiyle yaşıyor. Günümüzün büyük şehirlerinde yüksek nüfus, hızlı yaşam temposu, geleneksel mahalle ve komşuluk ilişkilerinin zayıflaması insanların birbirine yabancılaşmasına yol açtı. Aynı apartmanda, hatta aynı evde fiziksel olarak birbirine yakın bireyler arasında bile duygusal mesafeler büyüyor. Üstelik sosyal medya üzerinden yüzlerce ‘arkadaş’ a sahip olmak, her zaman derin bir paylaşıma karşılık gelmiyor; aksine çoğunlukla bu etkileşimler yüzeysel ve ‘zayıf’ bağlar ağına dönüşüyor. Bize ne güvence veriyor ne de bir sıcaklık.” diye konuştu.

BAĞLANTI SAYISI ARTSA DA İLİŞKİLERİN NİTELİĞİ ZAYIFLIYOR!

Sanal ortamdaki bu ‘zayıf’ bağların derinlikten yoksun olduğunu çarpıcı biçimde gösteren olaylardan birinin 2010 yılında yaşandığını anlatan Prof. Dr. Barış Erdoğan, “42 yaşındaki İngiliz bir kadın, Noel gecesi Facebook’taki 1082 arkadaşına ‘Bütün ilaçlarımı aldım, birazdan öleceğim, herkese elveda’ mesajını gönderdi. Mesajı gören hiçbir arkadaşı ne onun evine gitmiş ne de acil servisi aramıştı; bunun yerine 148 yorum yazarak durumu uzaktan ve çoğu kez yargılayıcı, alaycı ya da merak giderici şekilde tartışmışlardı. Bu trajik örnek, sosyal medya üzerinden kurulan onca ‘arkadaşlığın’ gerçek bir yardım, ilgi veya dayanışma arayışında ne denli yetersiz kalabileceğini gözler önüne seriyor. Fiziksel kalabalıklar içinde yaşanan kopukluk durumu, dijital dünyada da aynı paradoksu tekrarlıyor: Bağlantıların sayısı artarken ilişkilerin niteliği zayıflıyor. Diğerleri tarafından ‘anlaşılma’ ve ‘ait olma’ ihtiyaçlarımız karşılanamadıkça kendimizi kalabalıklar içinde yalnız hissediyoruz.” dedi.

AİLE İÇİNDE ‘EKRANSIZ AKŞAM YEMEĞİ’ KURALI GETİRİLEBİLİR

Kalabalıklar içinde yalnız hissetmemek için bireysel çaba kadar yapısal değişikliklere ve politikalara yön verecek kamu idaresinin desteğine ihtiyaç olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Barış Erdoğan, “Bireysel olarak aile içinde ‘ekransız akşam yemeği’ kuralı getirebiliriz, sevdiklerimizle daha çok yüz yüze sohbet edebiliriz. Arkadaşlarımızla düzenli olarak küçük buluşmalar ayarlamak, beraber yürüyüş yapmak, kitap kulüpleri gibi etkinliklere katılmak da yalnızlık duygusuna karşı iyi gelebilir. Ama ne yazık ki tüm bunlar yalnızlık duygusunu tamamen bitirmeye yetmez. Çünkü sorunun kökünde bazı yapısal meseleler var ve bunları aşmak için devletin, yerel yönetimlerin ve kurumların ciddi adımlar atması şart.” şeklinde konuştu.

Related Posts

ABD’de “İsrail” çatlağı! Bakanlık yetkilileri ters düştü: Ortadoğu yerine Asya-Pasifik

ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) görevli üst düzey yetkililerin arasında İsrail’e verilecek askeri destek konusunda fikir farklılıkları olduğu ileri sürüldü. Semafor internet sitesinin bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre bu …

Tekirdağ’daki fabrika yangını 3 saat sonra kontrol altında

Tekirdağ’ın Ergene ilçesindeki kimya fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin yaklaşık 3 saatlik çalışmasıyla kontrol altına alındı.

İsrail İran’ın kalbinde bakın ne kurmuş! “Ajan avında” ortaya çıktı

İran güvenlik güçleri tarafından başkent Tahran’da İsrail ajanlarının dron üretim atölyesi tespit edildi. Atölyenin görüntüleri İran devlet televizyonu tarafından yayımlanırken söz konusu görüntülerde, Tahran’ın Rey ilçesinde üç katlı tesise yapılan …

Son Dakika… Savaşa ABD de girecek mi? Trump’tan İran’a ‘eşi benzeri görülmemiş’ tehdit

Son Dakika Haberi… ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında ABD’nin bir rolü olmadığını belirterek, Tahran’ın ABD’ye saldırması durumunda “eşi benzeri görülmemiş bir karşılık vereceklerini” duyurdu.

Türkiye, Orta Doğu’dan ayrılıyor: Gelecekte o ülke ile komşu olacağız

Bilim insanları, Türkiye’nin güneydoğusundan İran’a kadar uzanan 1500 kilometrelik gizli bir yarık keşfetti. Her yıl birkaç santimetre Avrupa’ya doğru hareket eden Türkiye, gelecekte Orta Doğu’dan tamamen kopmuş olacak. Uzak gelecekte Akdeniz’in kapanacağına dikkat çeken uzmanlar, mevcut harita üzerinden Türkiye’nin yeni komşusu olacak ülkeyi açıkladı.

İşgalci gücün kalbi de vuruldu: Tel Aviv’de büyük yıkım

İsrail’e önceki gece misillemede bulunan İran’ın füzelerinin bir bölümü “Demir Kubbe” ile ABD’nin hava savunma sistemleri THAAD ve Patriot’ları aşarak Tel Aviv’de büyük yıkıma yol açtı. Dün gün ağarınca İsrail’in başkentinde birçok binanın enkaz haline geldiği ve araçların hurdaya döndüğü görüldü.