TÜSİAD Başkanı Turan: Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini iyimser buluyoruz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Merkez Bankası Enflasyon Hedefini İyimser Buluyor

Türkiye seçimle geçen, yüksek enflasyon ortamında hayat pahalılığının arttığı bir yılı geride bıraktı ve 2025’te de enflasyonla zorlu mücadelenin devam etmesi bekleniyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, enflasyon, beyin göçü, iş dünyasındaki zorluklar ve ekonomi politikalarına ilişkin Nefes Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

“Kur Politikası Şirketleri Zorladı”

– 2024 her kesim için zor geçti. İş dünyasının yaşadığı temel zorluklar nelerdi?

2024 yılında enflasyonla mücadele, makro ekonomik istikrarın ve dengelenmenin sağlanması Türkiye ekonomisi için öncelikli konular arasında yer aldı. Bu süreçte finansman iş dünyasını zorlayan temel konulardan biri oldu ve maliyet yapısının üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupa’daki zayıf görünüm ve kur politikası şirketler için zorlayıcı oldu.

“Enflasyonda Yüzde 21 Hedefi İyimser”

– 2025’e yönelik döviz kuru, enflasyon, faiz, büyüme, işsizlik gibi öngörüleriniz nelerdir?

Para politikası ve döviz kuru açısından mevcut politikaların devam edeceği bir süreç beklenirken büyümenin özellikle yılın ilk yarısında zorlanacağını tahmin ediyoruz. Faiz indirimlerinin enflasyondaki gerilemeyle kontrollü devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini biraz iyimser bulduğumuzu ifade etmek isterim. Para politikalarını mali politikalar ve yapısal reformlarla desteklemek gerektiğine inanıyoruz.

“Atılan Adımlar Hızlandırılmalı”

– Siz Türkiye’nin uygulaması gereken ekonomi politikasının neleri içermesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

2024 yılı para politikasında başarılı bir yıl olsa da kazanımlarımızı çeşitlendirmek için daha fazla ilerleyemedik ve rekabet avantajımız bir miktar daha eridi. Daha kapsamlı, maliye politikası ve yapısal reform sürecini içeren bir programa ihtiyacımız var. Bütüncül bir politika yaklaşımı olmadığı sürece reel kesimin küresel temadan geri kaldığını ve verimlilik artışı sağlayamadığını görmekteyiz. Özellikle maliye politikasında atılması gereken adımları hızlandırmamız gerekiyor.

 

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Batman Aydınkonak Trafo Merkezi’nde Sona Gelindi

Batman’da yeni trafo merkezi tamamlanıyor, enerji kesintileri sona erecek ve şehir kalkınacak.

TOKİ 34 ilde konut, 30 ilde iş yeri satacak

TOKİ 34 ilde konut, 30 ilde iş yeri satacak

İşsizlik Fonu’na düzenleme: Yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanımıyla ilgili değişiklik kararı Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla fondan elde edilecek primlerdeki kullanım oranı değişti. FONUN KULLANIM ORANI ARTTI Kurulan İşsizlik …

Terörsüz Türkiye hedefine iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.