Kola veya enerji içeceği değil: Aslında en sağlıksız içecek buymuş

Meyve Suları: Göründüğü Kadar Masum Değil!

Kola veya enerji içecekleri pek çok kişi için en zararlı içecekler arasında yer alıyor. Ancak yeni araştırmalar, meyve sularının aslında daha da zararlı olabileceğini gösteriyor.

Meyve Suları Sanıldığı Kadar Masum Değil

%100 meyve suyu gibi ifadelerle satılan bu içecekler, başta sağlıklı bir tercih gibi görünse de aslında öyle değil. İçerdikleri yüksek miktardaki fruktoz ve uzun raf ömrü için eklenen katkı maddeleri, meyve sularını sağlıksız bir şeker kaynağı haline getiriyor.

Kola ve Enerji İçeceğinden Farkı Ne?

Kola yüksek miktarda şeker, kafein ve asit içerirken, enerji içecekleri yoğun kafein ve uyarıcı maddeler barındırır. Bu içecekler fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir ancak genellikle zaten zararlı oldukları için sınırlı tüketilirler.

Hazır meyve suları ise sağlıklı olarak algılanır ve özellikle çocuklar tarafından tercih edilir. Ancak bir bardak portakal suyunda ortalama 5-6 küp şeker bulunur ve lif içermez, bu da kan şekerini hızla yükseltir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Beslenme uzmanları, bir kutu meyve suyu içmenin aslında 3-4 portakalın şekerini aldığını ve posa ile vitaminin büyük kısmını kaybettiğini belirtiyor. Bu, sıvı şeker yüklemesi yapmaktan öteye gitmiyor.

Meyvenin Kendisini Tüketin

Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini tüketmek daha sağlıklı olabilir. Eğer içecek formunda tüketmek istenirse evde sıkılmış ve şeker eklenmemiş meyve suları tercih edilebilir. Alternatif olarak şekersiz bitki çayları, maden suyu ve ev yapımı kefir de sağlıklı seçenekler arasında yer alıyor.

Related Posts

Nadir hastalığı olan çocuk deneysel tedaviyle ayağa kalktı

Nadir ve ölümcül bir genetik hastalığı olan 8 yaşındaki bir çocuk, deneysel bir tedavi ile dikkat çekici bir iyileşme gösterdi. Mitokondrileri etkileyen bu genetik hastalık nedeniyle çocuk, sadece birkaç ay içinde hızla kötüleşti. Ağustos 2023’te koşup futbol oynayan çocuk, Eylül ayında ayak bileklerinde istemsiz kasılmalar yaşamaya başladı. Ekim ayında koşamaz hale geldi ve Kasım sonunda sık sık düşmeye başlayınca fizyoterapistler ailesine tekerlekli sandalye almasını önerdi.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

YKS Öncesi Hazırlanma Zamanı!

YKS Öncesi hazırlanma zamanı! Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonunun tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler ve aileleri için heyecanlı bekleyiş başladı. 

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …