Gençler ve kadınlar doğduğu yerde doymalı

Meltem Güneş – Tarım ve Orman Sektörü Geleceği İçin Alınacak Stratejiler Belirlendi

Tarım ve orman sektörünün geleceğini şekillendirecek olan 4. Tarım Orman Şûrası’nda 16 farklı çalışma grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 2 binden fazla strateji içeren raporlarını sundu. Bu raporlar, akademisyenlerden işbirlikçilere, sivil toplum kuruluşlarından özel sektör temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı grubunun katkılarıyla oluşturuldu. Raporlardaki stratejiler detaylı bir şekilde incelenerek eylem planları oluşturulacak. Şûranın “Sonuç Bildirgesi” ise 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.

İklim Değişikliğine Dirençli Tarım ve Orman Sektörü

Şûra kapsamında, tarımsal yapının dönüşümü, sektörün rekabet gücünün artırılması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve kırsal kalkınmayı destekleme üzerine odaklanıldı. Raporlarda, mülkiyet sorunlarının çözülmemesi ve işletme bütünlüğünün sağlanamaması durumunda verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüşümün gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Hayvansal üretime yönelik raporlarda ise iş gücü sorunlarına dikkat çekilerek, hayvan bakımı ve otlatma gibi konularda sorunlar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi stratejileri arasında orman ekosistemlerinin iklim değişikliğine karşı dirençli hale getirilmesi ayrı bir önem taşıdı. Raporlarda, kadın ve genç çiftçilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesine de ayrı bir vurgu yapıldı.

Önerilen Stratejiler

Şûra sonrasında öne çıkan bazı stratejiler şunlardır:

  • Toprak sınıflandırılmasının acilen yapılması ve arazi kullanım kabiliyeti sınıflarının belirlenmesi.
  • İklim değişikliği ile mücadelede etkili sulama izleme sistemlerinin kurulması.
  • Tarım topraklarının verimliliğini izlemek için bir veri tabanı oluşturulması.
  • Meraların envanterinin tamamlanması ve aşırı otlatmanın önlenmesi.
  • İHA ve uydu teknolojileri kullanılarak meraların etkin bir şekilde izlenmesi.
  • Gençlerin kırsalda kalmaları için tarımsal faaliyetlerde bulunmaları durumunda sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması.
  • Özel bir arazi bankacılığı sistemi oluşturularak tarım arazilerinin alım-satımının düzenlenmesi.
  • Tarım ürünleri için e-ticaret ve dijital pazarlama platformlarının teşvik edilmesi.

Related Posts

İşsizlik Fonu’na düzenleme: Yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanımıyla ilgili değişiklik kararı Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla fondan elde edilecek primlerdeki kullanım oranı değişti. FONUN KULLANIM ORANI ARTTI Kurulan İşsizlik …

Terörsüz Türkiye hedefine iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.

Brent petrolün varili 68,56 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,56 dolar oldu. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler ardından yukarı yönlü ivmelendi.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.