Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında Cumhuriyet tarihinin en büyük toplumsal konut atılımı olan “İlk Konutum, Birinci İş Yerim” projesi kapsamında “1 Milyon Konut Arsası” ile ilgili müşterek ve müstakil arsa ayrıntılarını anlattı.
Bakan Kurum, konut yerinde vatandaşların ister müstakil ister müşterek yere diledikleri üzere başvurabileceklerini tabir ederek alt yapılı yapısı hazır konut yerleri için hazırlanacak imar planına uygun meskenleri yapabileceklerini söyledi.
Bakan Kurum, ister müstakil ister müşterek yerlerde, hak sahiplerine konut imal sürecinde Toplu Konut Yönetimi (TOKİ) Başkanlığı’nca takviye olunacağını söyledi.
“Müstakil arsa sahibi olan vatandaşlara isterlerse proje dayanağı sağlayacağız”
Müstakil parsellere başvuran vatandaşlar için teknik ve türel dayanak sağlanacağına vurgu yapan Bakan Kurum, “Müstakil parsellerde vatandaşımız bizim yapmış olduğumuz imar planları çerçevesinde kendi meskenini o imar planına uygun olarak yapacak. Ruhsatlarını ilgili belediyelerden alacaklar. Burada da hem teknik hem tüzel dayanağı vereceğiz. İsterlerse şayet proje dayanağı sağlayacağız. Yöresel mimarilerimize uygun projelerimiz var. Bu projelerden onlara takviye de sağlayacağız. Ve burada kendi konutunu istediği, dilediği üzere yapabilecek” diye konuştu.
“Vatandaşlarımız paylı parsellerde konutlarını isterlerse kendileri yapacak, isterlerse de TOKİ Başkanlığımız onlara üretim takviyesi verecek”
İHA’nın haberine nazaran, konut yerleriyle ilgili müşterek parseller hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Müşterek parsellerde de yeniden yapmış olduğumuz imar planları çerçevesinde olacak. Bu parseller toplumsal konutları yapacağımız yerlere yakın yahut içerisindeki alanlar olacak. Biz altyapısını getireceğiz. Yani toplumsal konutla birlikte altyapısını hazırlayacağız. Elektriğini, suyunu, yollarını, kaldırımını, bunları yapacağımız için vatandaşımıza altyapısı hazır halde vereceğiz. Vatandaşımız müstakilde kendi projesine yahut bizim vereceğimiz projeye uygun bir biçimde inşasını yapabilecekler. Faizsiz ve yüzde 40 sübvansiyon kelam konusu olacak. Yıllara nazaran hiçbir artış kelam konusu değil. Müşterekte ise bizim imar planlarında belirlediğimiz parsellere vatandaşlarımız şerefiyesine o alanlarda 4-5 bin metrekarelik parseller oluşturacağız. Vatandaşlarımız bu paylı parsellerde kendileri bir ortaya gelerek, ister müteahhide kat karşılığı işlerini verecekler, isterseler kendileri yapacaklar. İsterlerse de TOKİ Başkanlığımız onlara üretim takviyesi verecek. Aslında müşterek parsellerden konut alan vatandaşlarımız TOKİ’ye müracaat ettiklerinde, TOKİ Başkanlığımız onlar ismine birebir toplumsal konut projesinde olduğu üzere gelecek onların ismine bu süreci yönetecek, ihalesini gerçekleştirecek, yüklenici firmayla mukavelesini yapacak, inşaatların sürecini takip edecek ve vatandaşımız şayet çoğunlukta bu istikamette talep gösterirse en sonunda gidip işte anahtarlarını vatandaşlarımıza verecek.”
“Vatandaşlarımız 10 yıl faizsiz bir biçimde arsa bedellerini ödeyebilecek”
Konut emlakının 10 yıl faizsiz formda geri ödemesi olduğunu söyleyen Bakan Kurum, yıllara nazaran artış olmayacağını tabir ederek, “Vatandaşımız 10 yıl faizsiz bir formda eriştiği yere konutlarını TOKİ Başkanlığı eliyle yaptırabilecek. Bu çok kıymetli bir süreç ve imtiyaz. Hazine Maliye Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla imal ve finansla ilgili gerekli takviyesi de sağlayacak. ‘Al arsanı da verdik. Git başının dermanına bak’ demeyeceğiz. Müşterek yerde hak sahip olan bireyleri birleştireceğiz ve onların ismine süreci yöneteceğiz” dedi.