T24 Haber Merkezi
Anayasa Hukukçusu Tolga Şirin, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılması ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını hukuka uygun bulan kararlarda imzası bulunan Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil’i, AYM üyeliğine atadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı atama karar, 31 Ocak tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 2018’den bu yana Danıştay 10. Daire Başkanı görevinde bulunan Yılmaz Akçil, emekli olan Muammer Topal‘ın yerine Danıştay kontenjanından AYM üyesi olarak seçildi.
Akçil için bugün Anayasa Mahkemesi’nde yemin ve cübbe töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın konuşmasının ardından takdim edilen Akçil, cübbesini giydi.
“Üyeler, görevlerine başlamadan önce and içer.”
Anayasa Hukukçusu Tolga Şirin ise programdaki bir usul hatasına dikkat çekti. Buna göre, program sunucusu, Akçil’i, “30/01/2024 tarihinde AYM üyeliğine seçilmiş ve aynı gün AYM üyeliği görevine başlamıştır” diyerek takdim etti. Şirin, ant içmeden önce görevine başlamanın kanuna aykırı olduğunun altını çizerek, şunları yazdı.
“1-) Program sunucusu, Yılmaz Akçil’i “30/01/2024 tarihinde AYM üyeliğine seçilmiş ve aynı gün AYM üyeliği görevine başlamıştır” diyerek (dk. 32:51) takdim etti.
2-) AYM’nin resmî sitesinde de “Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 30/1/2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmiş ve aynı gün Anayasa Mahkemesi Üyeliği görevine başlamıştır.” ifadesi geçiyor.
Oysa 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 9’uncu maddesine göre “Üyeler, görevlerine başlamadan önce (…) and içer.”
And içmeden önce görevine başlamış olamaz, başlamışsa bu kanuna aykırıdır.
Sitedeki bildirim düzeltilmeli, bu konuda bir açıklama yapılmalıdır.
@AYMBASKANLIGI
(Benzer bilgi yanlışları/kanuna aykırılık diğer bazı üyeler için de mevcut)”
TIKLAYIN – Zühtü Arslan, Erdoğan’ın da katıldığı törende konuştu: Görüş farklılıkları gerekçesiyle AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir anayasal zemini yoktur
Erdoğan’ın atadığı üye sayısı 10’a çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil’i, emekli olan Muammer Topal‘ın yerine Danıştay kontenjanından atandı. Erdoğan, daha önce Cumhurbaşkanı olarak Anayasa Mahkemesi’ne 7 üye atamıştı. Anayasaya göre, Topal gibi bu yıl görev süresi dolan AYM Başkanı Zühtü Arslan ile Muhammed Emin Kuz‘un yerine gelecek isimleri de Erdoğan atayacak. Böylece 15 üyeli AYM’nin 10 üyesini Erdoğan atamış olacak.
15 üyeye sahip olan AYM’nin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan üç üyesinin görev süresi bu yıl dolacak. Danıştay kökenli olan üye Muammer Topal’ın 12 yıllık görev süresi, emekli olmasıyla birlikte 30 Ocak’ta doldu. Yerine, Erdoğan tarafından Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil atandı. AYM Başkanı Zühtü Arslan‘ın görev süresi ise 17 Nisan’da sona erecek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri’yken “üst düzey yönetici” kontenjanından AYM üyeliğine getirilen Muhammed Emin Kuz‘un görev süresi ise 12 Mayıs’ta dolacak.
Anayasa’ya göre üç üyenin yerine Erdoğan tarafından atama yapılacak. Böylece, daha önce Cumhurbaşkanı olarak AYM’ye yedi üye atayan Erdoğan’ın atadığı üye sayısı 10’a çıkacak. Kalan isimlerden başkan vekili Hasan Tahsin Gökcan ile üye Engin Yıldırım’ı Gül atamıştı, diğer üç üye Rıdvan Güleç, Kenan Yaşar ve Muhterem İnce ise TBMM tarafından seçilmişti.
TIKLAYIN – Erdoğan, Danıştay’ın Ayasofya ve İstanbul Sözleşmesi kararlarına imza atan Yılmaz Akçil’i AYM üyeliğine atadı
AYM Başkanı Zühtü Arslan ne dedi? Arslan, törende şunları söyledi: “Elbette Anayasa Mahkemesinin kararlarını ve Anayasa hükümlerini beğenmeyebilir, bunlara katılmayabiliriz. Ancak bir hukuk devletinden katılmasak da bu kararlara uyulması anayasal bir zorunluluktur. Nitekim Anayasa’mızın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Esasen Anayasa’da 153’üncü madde diye bir madde olmasaydı da bu sonuç değişmeyecekti. Zira ihlal kararlarının icrası sadece Anayasa’nın 153’üncü maddesinin bir gereği değildir. Kararların uygulanması aynı zamanda ve her şeyden evvel Anayasa’nın hepimizi bağlayan ve kullandığımız yetkilerin meşruiyetini sağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının, bu sözleşmeye sadakat yükümlülüğünün ve ahde vefa ilkesinin zorunlu bir sonucudur.” Akçil’in imzası olan Danıştay kararları Akçil’in başkanı olduğu Danıştay 10. Daire, müze olan Ayasofya ile ilgili karara imza atmıştı. Daire, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı. İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla feshedilmesi kararı da Akçil’in başkanlığını yaptığı Danıştay 10. Daire tarafından hukuka uygun bulunmuştu. TIKLAYIN – Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan AYM Başkanı Arslan’a yanıt |