Aile hekimliklerinde yeni dönem: İkamete dayalı yeni uygulama başlıyor

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Programı kapsamında yeni uygulama devreye alınıyor

6 Mayıs tarihi itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçirilecek olan yeni uygulamaya yönelik Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması amacıyla bu uygulamayı başlattıklarını belirtti.

Demirkol, koruyan, geliştiren ve üreten bir sağlık modeli üzerinde durarak, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verdiklerini vurguladı. Aile hekimliklerini güçlendirdiklerini belirten Demirkol, güçlü aile hekimliğinin güçlü bir sağlık sistemini ve sağlıklı nesilleri oluşturduğunun altını çizdi.

Koruyucu sağlık hizmetlerine 85 milyon vatandaşa etkin bir şekilde ulaşabilmek adına yeni bir sistemi devreye alacaklarını dile getiren Demirkol, şunları paylaştı:

“Aile hekimliğine kayıtlı nüfusun aile hekimlerine başvurusunu artırmayı hedefliyoruz. Her vatandaşımızın aile hekimine gitmesini ve koruyucu sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını istiyoruz. Bu doğrultuda, belirli adımlar atıyoruz. Yeni bir uygulamayı devreye alıyoruz.”

86 milyon vatandaşın, aile hekimine kayıtlı olduğu il ile ikamet ettiği il arasındaki farklılıkları listeleyip çekeceklerini belirten Demirkol, örnek vererek, aile hekimine kayıtlı olan ancak İstanbul’da ikamet eden bir vatandaşın durumunda aile hekimine daha kolay ulaşabilmesini sağlamak için mayıs ayı itibarıyla aile hekimliği kaydını İstanbul’a aldıklarını açıkladı.

Bir ay içinde geri dönüş hakkı verilecek

Halk Sağlığı Genel Müdürü Demirkol, “Bu işlem sonrasında vatandaşlarımıza, 1 ay içinde ‘https://enabiz.gov.tr/’ web sitesi üzerinden e-Devlet veya e-Nabız şifresiyle giriş yaparak, önceki aile hekimlerine dönüş yapma imkanı tanınacak. Bu süreyi 1 ay olarak belirledik.” şeklinde konuştu.

Demirkol, ekim ayında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki yeni uygulamalara işaret ederek, obezite taramalarının yüzde 20’den yüzde 70’e kadar arttığını ifade etti.

Aile hekimine bir yıl gitmeme ve o ilde sağlık hizmeti alınmaması kriteri

Tarama sayılarını artırmak, koruyucu sağlık hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunmak ve kişilerin düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmelerini sağlamak amacıyla mutlaka yaşadıkları yerde aile hekimlerine kayıt olmaları gerektiğini vurgulayan Demirkol, şunları söyledi:

“Tüm sağlık hizmetlerini, kanser taramalarını da içeren birinci basamak sağlık hizmetlerini, kişilerin yaşadıkları yerde almalarını istiyoruz. Kişinin aile hekimliği kaydı başka bir ildeyse ve ikamet adresi başka bir ildeyse böyle bir durumu kabul etmiyoruz.

1 yıl içinde aile hekimine gitmeyen ve aile hekiminin bulunduğu ilde sağlık hizmeti almayan kişileri kriter olarak belirlediklerini aktaran Demirkol, bu kişilerin aile hekimliği kayıtlarını, ikamet ettikleri ile taşıdıklarını ifade etti. İl Sağlık Müdürlüklerinin bu kişileri ikamet ettikleri yerdeki en uygun aile hekimine kaydettiklerini ve vatandaşların e-Nabız üzerinden eski aile hekimlerine geri dönebileceklerini belirtti.

Sistem, aynı ildeki farklı ilçeleri kapsamıyor

6 Mayıs’ta devreye girecek uygulamanın farklı illeri kapsadığını ancak aynı il içindeki farklı ilçeleri kapsamadığını belirten Demirkol, “Bir kişinin aile hekiminin farklı bir ilçede olması durumunda şu anda bir işlemimiz yok. Bu, aynı ilde yaşayan ancak aile hekimin bulunduğu il farklı olan ve bir yıldır sağlık kuruluşlarına başvurmamış kişileri hedef alıyor.” dedi.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara SMS ile bilgilendirme yapacak

Bu sistemi aile hekimlerinin talepleri doğrultusunda yürüttüklerini belirten Demirkol, vatandaşların daha etkin şekilde sağlık hizmeti alabilmesi için bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Demirkol, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Çok kıymetli ve kapsamlı birinci basamak hizmeti sunuyoruz. Kanser taramalarından, kronik hastalık taramalarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Hiçbir vatandaşımızın bu hizmetten yoksun kalmasını istemiyoruz.”

Demirkol, bu sisteme dahil olan vatandaşların aile hekimliği kaydının alındığı ile SMS ile bilgilendirileceğini ve bir ay içinde eski aile hekimlerine dönebileceklerini aktardı.

Related Posts

İşsizlik Fonu’na düzenleme: Yüzde 50’ye çıkarıldı

İşsizlik Sigortası Fonu’nun kullanımıyla ilgili değişiklik kararı Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla fondan elde edilecek primlerdeki kullanım oranı değişti. FONUN KULLANIM ORANI ARTTI Kurulan İşsizlik …

Terörsüz Türkiye hedefine iş dünyasından tam destek: ‘Tarihi dönüm noktası’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi, iş dünyasından geniş destek gördü. DEİK, TİM, İTO ve İSO başkanları, sürecin ülke için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve ekonomik üretim ile yatırımlara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Cari açık Mayıs’ta 684 milyon dolar oldu: Son 7 ayın en düşük seviyesi

Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2025 yılı Mayıs ayında 684 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam son 7 ayın en düşük seviyesi olurken, yıllıklandırılmış açık ise 3,8 milyar dolar azalarak 16 milyar dolara geriledi.

Brent petrolün varili 68,56 dolardan işlem görüyor

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 68,56 dolar oldu. Petrol fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamaları yakından takip edilirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşeme yapabileceğine dair artan beklentiler ardından yukarı yönlü ivmelendi.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.