YKS Öncesi Hazırlanma Zamanı!

YKS Öncesi Tercihlerinizi Planlamaya Başlayın

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi ve şimdi öğrenciler ile aileleri için heyecanlı bir bekleyiş süreci başladı.

Uzman Psikolog Danışman Sevgi Toprakyaran, 22 Temmuz’da açıklanması beklenen sonuçlar öncesindeki dönemin doğru bir planlama ile en verimli şekilde geçirilebileceğini vurgulayarak, “Şimdiden ilgilendiğiniz bölümleri ve üniversiteleri araştırmaya başlayın. Geçmiş yılın taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjan bilgileri gibi detayları YÖK Atlas ve tercih robotlarından inceleyin” önerisinde bulundu.

Toprakyaran ayrıca, bu sürecin sadece bir bekleyiş olmadığını, aksine geleceğe yön verme zamanı olduğunu belirterek, “Kendinizi daha iyi tanıyın, hayalinizdeki meslekleri araştırın ve hedeflerinizi netleştirin” dedi. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yönetici Yardımcısı olan Uzman Psikolog Danışman Sevgi Toprakyaran, adaylara YKS sonuçları açıklanana kadar yol haritası çizdi.

Bekleyiş Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

ÖSYM’nin 22 Temmuz’da 2025-YKS sonuçlarını açıklayacağını hatırlatan Sevgi Toprakyaran, “Bu bekleyiş süreci, pek çok aday için stresli olabilir. Ancak bu zamanı doğru değerlendirmek, tercih dönemine güçlü bir hazırlık ve psikolojik rahatlama sağlayabilir” açıklamasında bulundu. Toprakyaran, adayların üniversitelerin web sitelerinden bölümlerin detaylarına ulaşarak tercih sürecine hazırlanmalarını önerdi.

Hangi Meslek Size Uygun?

Rehberlik Uzmanı Sevgi Toprakyaran, doğru tercih yapabilmek için kişinin kendisini tanıması gerektiğini vurgulayarak, “İlgi alanlarınızı, güçlü yönlerinizi ve beklentilerinizi gözden geçirin. Kariyer Testleri gibi araçlar size rehberlik edebilir. İlginizi çeken bölümleri listeleyin ve hangi üniversitelerde bulunduklarını not alın. Bu liste tercih sürecinde size yardımcı olacaktır” dedi.

Üniversite ve Meslek Araştırmaları Yapın

Uzman Psikolog Danışman Toprakyaran, YKS sonrası dinlenmenin önemli olduğunu ancak adaylara her gün kısa sürelerle üniversite ve meslek araştırmaları yapmalarını önerdi. Bu sayede tercih döneminde yaşanabilecek kaygının azaltılabileceğini belirtti.

Geleceğinizi Şimdi Planlayın

Sevgi Toprakyaran, adayların 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu inceleyerek bölümlere özel koşulları kontrol etmelerini önerdi. Toprakyaran, “Bu süreç sadece bir bekleyiş değil, geleceğinize yön verme zamanı. Kendinizi daha iyi tanıyın, hayalinizdeki meslekleri araştırın ve hedeflerinizi netleştirin. 2025-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınlandıktan sonra size en doğru desteği sunmaya devam edeceğiz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Nadir hastalığı olan çocuk deneysel tedaviyle ayağa kalktı

Nadir ve ölümcül bir genetik hastalığı olan 8 yaşındaki bir çocuk, deneysel bir tedavi ile dikkat çekici bir iyileşme gösterdi. Mitokondrileri etkileyen bu genetik hastalık nedeniyle çocuk, sadece birkaç ay içinde hızla kötüleşti. Ağustos 2023’te koşup futbol oynayan çocuk, Eylül ayında ayak bileklerinde istemsiz kasılmalar yaşamaya başladı. Ekim ayında koşamaz hale geldi ve Kasım sonunda sık sık düşmeye başlayınca fizyoterapistler ailesine tekerlekli sandalye almasını önerdi.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.