Türkiye’nin süper bilgisayarından 7 bin 400 kişi yararlandı

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yönetilen Türkiye’nin süper bilgisayarı olan “Türk Ulusal Bilişim e-Altyapısı” (TRUBA), bugüne kadar 7 binden fazla araştırmacıya hizmet vermiştir. Ağustos ayında devreye alınacak olan 3. faz ile yapay zeka ve veri yoğun bilimsel uygulama hizmetlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK’ın açıklamasına göre, 22 yıldır Türkiye’ye hizmet sunan TRUBA, ülkedeki akademik kurumlar, kamu kuruluşları ve özel sektöre yüksek başarımlı hesaplama ve veri depolama hizmetleri sunarak, bilimsel ve teknolojik gelişimin dijital omurgasını oluşturmaktadır.

Her yıl daha fazla araştırmacıya hizmet veren sistem, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarıyla büyümeye devam etmektedir. Özellikle geçen yıl ARF süper bilgisayarın TRUBA’ya entegre edilmesiyle kullanıcı sayısında hızlı bir artış yaşanmıştır.

80 bin işlemci çekirdeği, 312 GPU, 14 petabayt veri depolama alanı ile TRUBA, Türkiye’nin en kapsamlı araştırma altyapılarından biri haline gelmiştir. Yapay zekadan hesaplamalı fiziğe ve iklim modellemesine kadar çeşitli alanlarda kritik çalışmalar yürütülmektedir.

Yaklaşık 40 bin dizüstü bilgisayara eşdeğer kapasitesiyle TRUBA, aylar süren hesaplamaları birkaç saat içinde sonuçlandırarak araştırmaların hızını artırmaktadır.

TRUBA, aylık 46 milyon çekirdek saatlik işlem hacmiyle ulusal ve uluslararası projelerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaktadır.

TRUBA bünyesindeki ARF-ACC kümesi, Kasım 2024’te 227. sıraya yükselmiştir. Aynı zamanda, Kasım 2024’te yayımlanan Green500 listesinde 26. sıraya yerleşerek, enerji verimliliği konusunda da dünya genelinde önemli bir konuma gelmiştir.

Related Posts

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

İstanbul’da geçen Türk oyunu dünyada gündem oldu

Türk oyun stüdyosu Elyzio’nun yeni projesi “Pera Coda”, uluslararası oyun basınında geniş yankı uyandırdı.

Teknoloji sınır tanımıyor! Holografik asistanlar geliyor

Holografik teknoloji, bilim kurgu filmlerinden çıkıp gerçek dünyaya adım atıyor. Holografik asistanlar, üç boyutlu görüntüleme ve yapay zeka ile birleşerek hem bireysel hem de profesyonel yaşamda çığır açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası …

BMW, Mercedes ve VW’den ortak hamle: Çinli rakipler için oyun değişiyor!

Yıllarca birbirlerine rakip oldular. Şimdi aynı masadalar… BMW, Mercedes ve Volkswagen, Çinli üreticilere karşı beklenmedik bir yazılım ittifakı kurdu.

Apple’ın ilk katlanabilir ekranlı telefonuna yönelik yeni bilgi

Samsung ve Apple özellikle ekran söz konusu olduğu zaman birlikte çalışıyor. Aktarılana göre iPhone’un ilk katlanabilir ekranlı telefonunda Samsung ve Apple birlikte çalışıyor.

Dijital karanlık: Savaş interneti vurdu

İran’da devam eden internet kısıtlaması, ülke tarihinin en kötü kesintisi olarak tanımlanıyor.