Yüksek enflasyon ve eriyen alım gücü ile milyonlarca vatandaş açlık sınırının altında yaşamaya mahkum kalırken, yoksullukla mücadele edemeyen iktidar verileri maskeleme yoluna gitti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çareyi yoksulluk verilerini gizlemekte bularak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi rakamlarla oynadı.
DÜZENLİ YARDIMA DÖNÜŞTÜ
Bakanlık tarafından temmuz ayında yayınlanan verilere göre ülkede sosyal yardım alan hane sayısı mayıs ayında 4 milyon 278 bin 728 oldu. Son açıklanan haziran ayı tablosunda ise ‘sosyal yardım alan hane sayısı’ verisi ‘düzenli sosyal yardım alan hane’ olarak değiştirildi. Bu değişimle birlikte yoksul hane sayısı 3 milyon 786 bin 109’a düştü. 492 bin 619 hane ve 1 milyon 970 bin 476 kişi buharlaştı. Son verileri yeni düzenleme ile açıklayan Bakanlığın, 2024 yılındaki geçmişe dönük sosyal yardım istatistikleri de ‘düzenli sosyal yardım alan hane’ sayıları ile değiştirildi. Böylece aylar itibarıyla yoksul hane sayısı daha az gösterildi. Aile Bakanlığı’nın Temmuz ayında yayınladığı verilere göre ülkede sosyal yardım alan hane sayısı Mayıs ayı itibarıyla 4 milyon 278 bin 728 yani 17 milyon 114 bin 912 kişiyken, bu sayı haziran verilerinde düzenli sosyal yardım alan hane sayısına çevrilip 3.7 milyona düşürüldü. Bakanlığın yeni verilerine göre ocak ayında 3.8 milyon olan sosyal yardım alan hane sayısı düzenlemenin ardından 3.7 milyona gerilemiş oldu.
Tüik madde sepetini açıklamıyor
Enflasyondaki önlenemeyen yükseliş sonrası Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da benzer bir yol izlemiş, Nisan 2022’de enflasyon verilerinin içinde yer alan madde sepeti fiyatlarını yayınlamayı sonlandırmıştı. Bu hamle sonrası Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Araştırma Merkezi, madde sepetinin yeniden açıklanması için dava açmış ve kazanmıştı. Ancak TÜİK henüz mahkeme kararı doğrultusunda sepeti yeniden açıklamaya başlamadı.