Grönland seçimleri; “yavaş ve kademeli bağımsızlık” yanlısı muhalefet partisi sandıktan birinci çıktı

T24 Dış Haberler

Grönland genel seçimlerinde, ülkenin Danimarka’dan yavaş ve adım adım bağımsız olmasını savunan muhalefet partisi “Demokraatit” %29,9 oy oranıyla birinci oldu. Hızlı bağımsızlık yanlısı muhalefet partisi “Naleraq” ise %24,5 oy aldı ancak mevcut Başbakan Mute Egede koalisyon görüşmeleri konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Mute Egede, ABD’nin Grönland’ı satın alma girişimine karşı önlem olarak şubat ayında erken seçim kararı alarak ülkede birlik ve beraberlik çağrısı yapmıştı.

Demokraatit Partisi lideri ve eski Sanayi ve Maden Bakanı Jens-Frederik Nielsen, başkent Nuuk’ta yaptığı basın açıklamasında “Seçim sonuçlarından memnunuz. İnsanlar değişim istiyor, refahımızı finanse eden daha fazla iş fırsatı istiyorlar. Yarın bağımsızlık hedeflemiyoruz. İyi bir temel istiyoruz” şeklinde konuştu. Demokraatit Partisi’nin diğer partilerle koalisyon hükümeti kurmak için görüşmeler yapması bekleniyor.

Grönland’ın Danimarka’dan yavaş ve kademeli olarak bağımsızlık kazanma hedefine odaklanan iktidar partisi “Ataqatigiit” ve hükümet ortağı “Siumut”, dünkü seçimde toplamda %36 oy aldı. İki parti, 2021’deki önceki seçimde toplamda %66,1 oy almıştı.

Inuit Ataqatigiit’ten Başbakan Mute Egede, Facebook’ta yaptığı açıklamada, “Seçim sonucuna saygı duyuyoruz” diyerek koalisyon görüşmelerinde her türlü teklifi dinleyeceklerini belirtti. Bağımsızlık yanlısı Naleraq Partisi’nden aday olan Qupanuk Olsen ise, “Kısa süre içinde kendi kimliğimize, kendi dilimize daha fazla dayalı bir yaşam sürdüreceğimize ve Danimarka’ya değil, kendi öz kaynaklarımıza dayalı hükümet yapısına geçeceğimize sıkı inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Grönland’ın Danimarka’dan bağımsızlık kazanıp kazanmayacağı belirsizliğini koruyor

Danimarka’ya bağlı bir özerk bölge olan Grönland, Kuzey Atlantik’te stratejik hava ve deniz yolundan ihtisas alan bir bölgedir. Ayrıca, mobil cihazlardan yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar birçok alanda kullanılan ender toprak elementlerinin zengin yataklarına ev sahipliği yapmaktadır.

Ada, 1979’da meclis kurulduğunda kısmen özerklik kazanmış olsa da Kopenhag, dışişleri, savunma ve para politikaları üzerinde kontrol sahibi olmaya devam ediyor; Danimarka, yıllık ekonomiye 1 milyar dolardan az katkıda bulunuyor.

Grönland’daki yerel hükümet, 2009’da referandum yoluyla tam bağımsızlık ilanı dahil daha geniş bir özerklik hakkı kazanmış olmasına rağmen ada, Danimarka’nın ekonomik desteği olmadan yaşam standartlarının düşebileceği endişesi nedeniyle henüz tam bağımsızlık elde edememiştir.

ABD Başkanı Donald Trump’tan seçim sonuçlarına dair henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır.

Related Posts

İstanbul’u da sallayan deprem için korkutan bildirim

Bursa’da kaydedilen 3,9 büyüklüğündeki depremin bazı mobil uygulamalar tarafından kullanıcılara 6,2 büyüklüğünde diye bildirilmesi paniğe neden oldu.

CHP’li isimden ‘Yenidoğan Çetesi’ açıklaması: ‘Bakan Memişoğlu bu durumun sorumlusudur!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “Yenidoğan Çetesi” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu dava AKP’nin ‘Sağlıkta Dönüşüm’ denilerek yıllardır uygulanan piyasacı politikalarının sonucu, kamu bütçesini yağmalama amaçlı denetimsizlik düzeninin insan hayatını nasıl hiçe saydığını ortaya koyan bir ibret vesikasıdır” dedi.

Cebinizde unuttuğunuz bu para artık servet değerinde

Yıllardır bozuklukların arasında duran o madeni paraya bir kez daha bakabilirsiniz. Sadece küçük bir yazım hatasıyla koleksiyoncuların gözdesi haline geldi. Değeri artık tam 1.000 £…

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.

Danimarka’da kadınlara zorunlu askerlik kararı

Danimarka Parlamentosu’nda alınan kararla kadınlar zorunlu askerlik kapsamına alındı. 11 Haziran’da geçen yasa uyarınca 1 Temmuz’dan itibaren 18 yaşını dolduran tüm kadınlar askerlik kura sistemine dahil olacak.

Ünlü tıp dergisi açıkladı: Trump’ın kesintileri milyonlarca insanın ölümüne neden olacak

Dünyanın en eski tıp dergilerinden The Lancet tarafından yapılan bir araştırmada, ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen tüm dış yardımları durdurma kararının küresel çapta yol açabileceği etkiler …