Çocuklar için görünmeyen tehlike: Dijital izler

Uzmanlar, çocukların mahremiyetinin korunması gerektiğine dikkat çekerek, ebeveynlerin farkında olmadan çocuklarını istismara açık hale getirdiğini vurguladı. Uzman Klinik Psikolog Mısra Nur Nişancı Koçak, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Bianet’ten Özlem Gürakar‘ın haberine göre; teknolojinin gelişmesiyle birlikte sosyal medya kullanımı hızla artarken, henüz kendi kimliğini bile kavrayamayan bebekler dijital dünyada bir iz bırakıyor. Yeni nesil ebeveynler, çocuklarının her anını paylaşarak farkında olmadan onların özel hayatını ihlal ediyor.

Koçak, ebeveynlerin çocukları üzerinden sosyal medya kazancı sağlarken, onların gelecekte yaşayabileceği psikolojik ve sosyal zararları göz ardı ettiğini belirterek şunları söyledi: 

“Ebeveynler, çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşarak mahremiyet ihlaline sebep oluyor. Henüz karar verme yetisine sahip olmayan çocuklar, ilerleyen yaşlarda bu durumun psikolojik yıkımını yaşayabiliyor. Mahremiyet bilinci gelişmeden büyüyen çocuklar, ileride kendi özel hayatlarını korumakta zorlanabilir.”

Çocukların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmanın düşündüğümüzden çok daha büyük tehlikeler yarattığını belirten Koçak, bu görsellerin pedofili sitelerinde kullanılma riski taşıdığını vurguladı.

Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının doğum tarihi, isim, soy isim gibi kişisel bilgilerini paylaşmalarının kimlik hırsızlığıgibi ciddi risklere yol açabileceğini belirten Koçak, sosyal medyada çocuk hesaplarının çocuk istismarcıları tarafından kötüye kullanılabileceğini söyledi.

“Çocuk ileride utanç duyabilir”

Koçak, sosyal medyada paylaşılan çocukluk görüntülerinin ilerleyen yaşlarda tehdit ve şantaj amaçlı kullanılabileceğini belirtti.

“Bugün sevimli görünen çocukluk fotoğrafları, ileride kişisel verilere erişimin kolaylaşmasıyla kötü amaçlar için kullanılabilir. Çocuk, yetişkinliğe ulaştığında bu bilgilerin yaygınlaşmış olmasından rahatsızlık ve utanç duyabilir.”

Bunun yanı sıra, sosyal medya sayesinde sürekli beğenilen ve ilgi gören çocukların, ileride narsistik kişilik özellikleri geliştirme riskinin de yüksek olduğunu belirtti.

Çocukların mahremiyetini korumak için ne yapılmalı?

Koçak, sosyal medyada çocukların güvenliğini sağlamak için ebeveynlerin bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. İşte sunduğu bazı öneriler ise şu şekilde: 

-Çocukların mahremiyetini korumak için bezli, bikinili veya özel bölgelerini içeren fotoğrafları paylaşmaktan kaçınılmalı.

-Çocuğun gittiği okul, park, ev gibi konum bilgileri paylaşılmamalı.

-Ebeveynler, çocuklarının rızasını almadan fotoğraf ve video paylaşmamalı.

-Sosyal medya platformları, çocuk haklarını koruyacak politikalar geliştirmeli.

-Aileler, bu konuda bilinçlenmek için eğitim programlarına katılmalı ve farkındalık kampanyalarına destek vermeli.

“İzin alın”

Çocukların, avantaj veya dezavantaj gibi kararları kendilerinin veremeyeceğini söyleyen Koçak, internetin hiçbir şeyi unutmadığını hatırlatarak ebeveynlere şu mesajı verdi:

“Fotoğraflarının paylaşılmasını istemeyen bir çocuğa saygı duymak, ebeveynin başlı başına görevidir. Çocuklarının geleceğini korumak isteyen anne ve babalar, sosyal medyada paylaşımlarını dikkatle gözden geçirmelidir.”

 

 

Related Posts

Ermenistan’da vekil, Rus kanallarının yasaklanmasını konuşuyor

Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan, Rus televizyon kanallarının ülkede yasaklanması gerektiğini söyledi. Simonyan, bu yayınların Ermenistan için zararlı içerikler taşıdığını belirtti. Açıklama, Erivan’ın Moskova’dan uzaklaşıp Batı ile yakınlaştığı bir dönemde yapıldı.

Rusya-Azerbaycan krizi büyüyor: Moskova’dan vatandaşlarına dikkat çeken uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’da bulunan Rus vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısında bulundu. Açıklamada “Azerbaycan’da bulunan vatandaşlarımızı daha dikkatli ve temkinli davranmaya çağırıyoruz.” denildi.

Cengiz Holding, Kazdağları’nı 240 günde çöle çevirdi

Çanakkale Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde maden sahası hızla genişletildi Ağaç katliamı yürek sızlattı, köylüler maden yasasının geçmemesi için savaşıyor.

Dalai Lama’nın halef açıklaması Çin ile Tibet gerilimini arttırdı

Sürgündeki Tibet ruhani lideri Dalai Lama, kendisinin ölümünün ardından makamın bir halefle devam edeceğini doğrulayarak, 600 yıllık bu kurumun geleceği hakkındaki spekülasyonlara son noktayı koydu. 2025 Temmuz’unun 2’sinde Dharamşala’da düzenlenen …

TGC, TYB, TGS, TYS ve PEN Yazarlar Birliği’nden ortak açıklama: ‘Gazeteci düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır’

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği, mizah dergisi LeMan’ın hedef gösterilmesi ve ardından yaşananlarla ilgili bir basın açıklaması yaptı …

Macron ve Putin, 3 yıl sonra ilk kez konuştu

İki yıl aradan sonra ilk kez telefonda görüşen Putin ve Macron, İran’ın nükleer programı ve Ukrayna’daki savaş üzerine kapsamlı bir diyalog yürüttü. Paris, Macron’un ateşkes çağrısı yaptığını bildirirken Kremlin, görüşmeyi “önemli” olarak niteledi. Taraflar İran konusunda diplomatik koordinasyon sözü verdi, Ukrayna konusunda ise anlaşmaya varılamadı.