Sudan ordusu başkente ilerliyor

Sudan’da 2023’te yeniden başlayan iç savaşta orduyla Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar hız kazandı.

General Abdülfettah Burhan’a bağlı ordu, Hartum’un kontrolünü sağlamak üzere olduğunu iddia ederken General Muhammed Hamdan Dagalo’nun liderliğindeki HDK’den cumartesi günü “Başkentin büyük kısmının kontrolü hâlâ bizde” açıklaması geldi.

Wall Street Journal (WSJ) ordunun iki yıldır süren iç savaşta ilk kez Hartum’u kontrol etmeye yaklaştığını bildiriyor.

Geçen ay hükümet güçleri ülkenin en büyük petrol rafinerisini ele geçirdi. Hartum’un kuzeyindeki bu başarıdan sonra Nisan 2023’ten beri kuşatma altındaki Ordu Genel Komutanlığı da alındı.

Bu ilerlemelerden sonra kamuflaj kıyafetleriyle askerlerin karşısına çıkan Burhan, “Milisleri Sudan’ın her bir köşesinden atmaya hazırız” dedi.

ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden (CSIS) Cameron Hudson, son haftalarda ülkenin en büyük ikinci kenti olan Vad Medeni’yi ve Güney Sudan sınırındaki bazı kasabaları geri alan ordunun azami güçle saldırdığını WSJ’ye söyledi:

“İki yıllık savaşın ardından HDK’nin ikmal hatları beklentileri karşılayamamaya başladı. Birliklerinden kaçanlar var.”

Uzmanlar İran’dan gelen yeni silahlar, çok sayıda kişinin orduya katılması ve gönüllü milis desteğiyle ordunun avantaj sağladığını bildiriyor.

Cumhuriyet Sarayı’nın ve bazı kritik mahallelerin kaybı durumunda HDK’nin, güçlü olduğu batı kesimlerden destek alma kabiliyetinin de zayıflayacağı vurgulanıyor.

Dagalo’nun aylardır kamuoyu önünde görünmemesinin de HDK’de moralleri bozduğu ifade ediliyor.

Onbinlerce kişinin öldüğü, 12 milyondan fazla kişinin evinden olduğu iç savaş, ülkeyi sivil yönetime döndürme ve HDK’yi ordu bünyesine dahil etme süreci nedeniyle iki generalin anlaşmazlığa düşmesiyle başladı.

Darfur’da siyahlar bir kere daha soykırıma varan şiddet olaylarının hedefi olurken başkent Hartum dahi iç savaş sahasına dönüştü.

“Hamdeti” olarak da bilinen Dagalo’nun HDK’si, 20 Ocak’ta görev süresi biten Joe Biden yönetimi tarafından bir kere daha soykırımla suçlanmıştı.

Related Posts

Texas’ta acı bilanço: 28’i çocuk 80 ölü

ABD’nin Texas eyaletinde geçtiğimiz cuma günü meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 80’e yükseldi. Yetkililer, yaşamını yitirenler arasında 28 çocuğun bulunduğunu açıkladı. Guadalupe Nehri’nin taşması sonucu oluşan sel felaketi …

DEM Parti İmralı ziyaretini tamamladı

Büyük bir titizlikle yürütülen ‘Terörsüz Türkiye’ sürecinde terör örgütü PKK’nın kısa bir süre sonra silah bırakacağı belirtilirken, DEM Parti heyeti bugün İmralı’ya gitti.

UAEA İran’dan çekildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), müfettişlerinin İran’dan ayrılarak Avusturya’ya döndüğünü duyurdu.

Kosova Meclisi’ne bomba ihbarı: Bina tahliye edildi

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı. İhbarı yapan kişinin, binada patlayıcı olduğunu ve 10 dakika içinde infilak edeceğini söylediği belirtildi.

Mezuniyet töreninde diplomasını yırtmıştı: Doruk Dörücü serbest

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde diplomasını yırtan CHP Gençlik Kolları üyesi Doruk Dörücü adliyeye sevk edildi. Doruk Dörücü serbest bırakıldı.

Trabzon’da sağanak yağış hayatı felç etti

Trabzon’da etkili olan sağanak yağış, su taşkınlarına sebep oldu.