375 yıl boyunca saklı kalan kıta: ‘Zealandia’nın sırları çözülüyor!

Tarih boyunca “Zealandia” ya da Maori dilinde “Te Riu-a-Maui” olarak anılan bu kıtanın varlığı uzun süredir spekülasyon konusuydu. Kıtanın büyüklüğünün yaklaşık 1.89 milyon mil kare olduğu ve 500 milyon yıl önce Batı Antarktika ve Doğu Avustralya‘nın büyük bölümünü kapsayan Gondwana süper kıtasının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

İlk olarak 1642 yılında Hollandalı denizci Abel Tasman tarafından keşfedildiği öne sürülen Zealandia, o dönemde “Büyük Güney Kıtası” olarak adlandırılmıştı. Ancak Tasman, keşif gezisinde Maori yerlileriyle karşılaşmasına rağmen, kıtayı tam olarak belgeleyemedi.

ZEALANDİA NASIL KEŞFEDİLDİ?

Jeologlar, Zealandia’nın büyük bir kısmının su altında olması nedeniyle uzun süre fark edilmediğini belirtiyor. Ancak 2017 yılında yapılan detaylı araştırmalar, bu kara kütlesinin dünyanın yedinci kıtası olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları, Zealandia’nın zaman içinde Gondwana kıtasından nasıl ayrıldığını tam olarak anlamaya çalışıyor. Yeni Zelanda merkezli GNS Science Araştırma Enstitüsü bilim insanları, bu keşfi “çok bariz bir şeyin nasıl gözden kaçtığını gösteren mükemmel bir örnek” olarak değerlendiriyor.

Araştırmacılar, kıtanın neden ve nasıl Gondwana’dan ayrılmaya başladığının henüz tam olarak anlaşılamadığını belirterek, bu süreç üzerinde çalışmaya devam ettiklerini açıkladı.

DÜNYA HARİTASI YENİDEN Mİ ŞEKİLLENİYOR?

Bu keşif, dünya haritasını yeniden şekillendirebilir. Zealandia’nın resmi olarak kıta kabul edilmesi, dünyanın yedi kıtadan değil, sekiz kıtadan oluştuğu anlamına gelebilir. Bilim insanları, gelecekte bu kıtanın jeolojik yapısı ve evrimi hakkında daha fazla araştırma yapılacağını belirtiyor.

Zealandia’nın keşfi, dünyanın jeolojik tarihine dair bilinmeyenleri aydınlatan büyük bir buluş olarak değerlendiriliyor. 375 yıl boyunca gözlerden uzak kalan bu kıta, artık bilim dünyasının dikkatle incelediği en önemli kara kütlelerinden biri haline geldi.

Related Posts

UAEA İran’dan çekildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), müfettişlerinin İran’dan ayrılarak Avusturya’ya döndüğünü duyurdu.

Kosova Meclisi’ne bomba ihbarı: Bina tahliye edildi

Kosova Meclisi, bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı. İhbarı yapan kişinin, binada patlayıcı olduğunu ve 10 dakika içinde infilak edeceğini söylediği belirtildi.

Mezuniyet töreninde diplomasını yırtmıştı: Doruk Dörücü serbest

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet töreninde diplomasını yırtan CHP Gençlik Kolları üyesi Doruk Dörücü adliyeye sevk edildi. Doruk Dörücü serbest bırakıldı.

Trabzon’da sağanak yağış hayatı felç etti

Trabzon’da etkili olan sağanak yağış, su taşkınlarına sebep oldu.

Ermenistan’da vekil, Rus kanallarının yasaklanmasını konuşuyor

Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan, Rus televizyon kanallarının ülkede yasaklanması gerektiğini söyledi. Simonyan, bu yayınların Ermenistan için zararlı içerikler taşıdığını belirtti. Açıklama, Erivan’ın Moskova’dan uzaklaşıp Batı ile yakınlaştığı bir dönemde yapıldı.

Rusya-Azerbaycan krizi büyüyor: Moskova’dan vatandaşlarına dikkat çeken uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’da bulunan Rus vatandaşlarına temkinli olmaları çağrısında bulundu. Açıklamada “Azerbaycan’da bulunan vatandaşlarımızı daha dikkatli ve temkinli davranmaya çağırıyoruz.” denildi.